Jubileumboek

za 6 oktober 2007

 

 

De opzet van dit boek was het vijftigjarige bestaan van de Sint-Stanislasspeelschaar in een boek te gieten. Maar de auteur Noël Boussemaere was er onmiddellijk van overtuigd zich niet tot het verhaal van de Speelschaar alleen te beperken. De Speelschaar is geen unicum op muzikaal gebied binnen het college. De Speelschaar kon ontstaan dankzij een lange muzikale traditie binnen de collegemuren. Daarom behandelt de auteur in het eerste deel het muziekonderricht en de muziekleraars, de vocale en de instrumentale muziek van 1832 tot 1956, het moment dat de Speelschaar het levenslicht zag. In het onderdeel instrumentale muziek b.v. vernemen wij het wel en wee van de collegefanfare (1864-1914) en het Trompettenkorps (1936-1955).

De geschiedenis van de Speelschaar (1956-2007) wordt uiteraard het meest lijvige deel. De auteur opteerde om voor dit deel zowel syntheses als een kroniekachtige aanpak te combineren. Dit vertaalt zich in "De Speelschaar als organisatie" waarin de Speelschaar thematisch wordt doorgelicht en in "De Kroniek" waarin alle optredens en activiteiten van de Speelschaar worden behandeld. Het boek sluit af met de lijst van alle personen die ooit bij de Speelschaar betrokken waren.

 

 

 

Technische gegevens

Formaat: 24,5 x 31 cm - 360 bladzijden - 375-tal illustraties - papier: silk - kaft: rectoverso quadri - afwerking: garengenaaid ingebonden - drukwerk: Drukkerij Schoonaert bvba, Bergenstraat 1, 8972 Roesbrugge.

 

Prijs

Bij voorintekening tot 1 oktober 2007: 30 euro (exclusief verzendingskosten), enkel door storting op rekeningnummer 467-3353781-93 van de Sint-Stanislasspeelschaar.

Na verschijningsdatum 6 oktober 2007: 35 euro (exclusief verzendingskosten).

 

Publicatie

Naar aanleiding van de jubileumviering rond 350 jaar Humaniora in Poperinge verschijnen enkele historische werken die een licht werpen op een rijk gevuld verleden. Verba volant, scripta manent...

Samen met het boek "Van Latijnse School tot Sint-Janscollege" van auteur Kristof Papin, wordt het jubileumboek van de Speelschaar aan het grote publiek voorgesteld op zaterdag 6 oktober om 14u.00 in de voormalige kapel van het St.-Janscollege.

Oud-muzikant Dries Chaerle verzorgt een bondige inleiding op dit prestigieuze werk van auteur Noël Boussemaere dat enerzijds de Speelschaar maar anderzijds ook het daaraan voorafgaande muziekleven in het college belicht.

Een koperkwintet uit de Speelschaar verzorgt enkele muzikale intermezzi.

Een beperkte tentoonstelling toont enkele waardevolle archiefstukken.

En een sprankelend drankje krijgt u er uiteraard ook bij !!! We klinken feestelijk de volgende 50 jaar van de Speelschaar in...