Koninklijke Sint-Stanislasspeelschaar

Dirigent

Met ingang van dit nieuwe schooljaar 2016-2017 start de Speelschaar met een nieuwe dirigent: Jasmien Vandewalle...

Toen de St.-Stanislasspeelschaar in 1956 boven de doopvont werd gehouden, hanteerde meester Roger Orroi het dirigeerstokje.  Het moet voor hem een ontroerend maar hartverwarmend moment geweest zijn toen hij in september 1983 de baton mocht doorgeven aan zijn opvolger.  Met dirigent Jean-Marie Tahon was de goeie opvolging binnen de muzieklessen én de Speelschaar verzekerd.

Met het Hoppeweekend van september 2011 wenste Jean-Marie Tahon zijn carrière als dirigent van de Speelschaar stop te zetten.  Uiteindelijk is hij 28 jaar onze dirigent geweest, één jaar langer dan zijn voorganger én medestichter Roger Orroi dat was geweest.

Gelukkig werd vrijwel onmiddellijk een enthousiaste opvolging gevonden in de persoon van Charlotte Persyn.  Zij dirigeerde al enkele jaren de jeugdharmonie van Boezinge.  Vanaf oktober 2011 nam zij daar dus ook graag nog de Sint-Stanislasspeelschaar bij. Charlotte Persyn was op onze vraag onmiddellijk enthousiast bereid om de nieuwe (en dus derde) dirigent van de Koninklijke Sint-Stanislasspeelschaar te worden.  

Jammer genoeg moest Charlotte eind juni 2016, na vijf schooljaren, noodgedwongen haar directie bij de Speelschaar vroegtijdig stopzetten. We zijn Charlotte heel dankbaar voor wat zij vijf jaar voor onze Speelschaar betekend heeft. 

Opnieuw werd uitgekeken naar een nieuwe dirigent. Er waren niet minder dan... zeven kandidaten! Uiteindelijk werd Jasmien Vandewalle gekozen als vierde dirigent van de Speelschaar. Jasmien volgde een driejarige opleiding HaFaBra-directie bij Bart Picqueur. Momenteel volgt ze haar laatste jaar masteropleiding aan het Conservatorium van Brussel. Zelf speelt Jasmien dwarsfluit in al zijn verschijningen, van piccolo over altfluit tot zelfs basfluit. Op woensdag 7 september 2016 stond Jasmien voor het eerst als dirigent bij de Speelschaar in ons vertrouwd repetitielokaal in het Sint-Janscollege.  

 

Afdrukken E-mail